Do pravične odškodnine za poškodbe z našo pomočjo – pomagali vam bomo!

Tako kot vam pripada povračilo odškodnine v primeru materialne škode, na primer ob uničenju telefona, avtomobila ali katere druge materialne dobrine, ste do plačila odškodnine za poškodbe upravičeni tudi, če je škoda, ki vam je bila povzročena, nematerialna. Če imate pri pridobivanju odškodnine kakršne koli težave, vam bomo pri podjetju Odškodnine Plus z veseljem priskočili na pomoč.

Izpolnite spodnji obrazec in nas kontaktirajte že danes!Več o tem

Odškodnina vam poleg primerov materialne škode pripada tudi v primeru nematerialne škode, torej v primerih telesnih poškodb npr.:

  • Zlomi kosti
  • Udarnine, ureznine
  • Nategi, zvini, izpahi ipd.

in posledičnih duševnih bolečin, v primerih duševnih bolečin, če vas kdo razžali in oblati vaše dobro ime v javnosti ipd. V vseh teh primerih se določi, kako visoka bo odškodnina, ki vam jo mora tisti, ki vam je povzročil določeno vrsto škode, izplačati. In kako potekajo izračuni glede višine odškodnine za poškodbe?

Medtem ko je v primeru materialne škode zadeva povsem jasna, lahko v primeru nematerialne škode pride do zmede. Zlomljeni nogi namreč ni mogoče natančno določiti denarnega nadomestila, kot to lahko storimo v primeru uničenega telefona, računalnika ali druge materialne dobrine. Odškodnina je namenjena temu, da se oškodovanec povrne v stanje, v katerem je bil pred nastopom škode, tega pa v primeru fizičnih ali duševnih bolečin ni mogoče doseči, saj nobena, še tako visoka količina denarja, ki jo lahko prejmete po poškodbi, ne bo spremenila dejstva, da ste bili poškodovani, posledično utrpeli zmanjšanje življenjskih aktivnosti, bodisi začasno ali trajno. Na podlagi tega ima nematerialna škoda v Obligacijskem zakoniku posebno mesto v 179. členu, ki predpisuje, da je višina odškodnine za poškodbe, ki vam pripada v primeru nepremoženjske škode, odvisna od tega, koliko vam je pomenila dobrina, ki je bila v poškodbi prizadeta ali pa ste jo izgubili.

V kakšni obliki se izplačujejo tovrstne odškodnine za poškodbe?

Odškodnina, ki jo mora povzročitelj škode izplačati oškodovancu, se lahko v primeru smrti, telesne poškodbe ali okvare zdravja izplača v enkratnem znesku ali pa v obliki denarne rente, ta pa se lahko izplačuje do smrti oškodovanca ali pa se stranki dogovorita o določenem časovnem obdobju, v katerem mora biti odškodninska renta izplačana – takšno ravnanje zapoveduje 167. člen Obligacijskega zakonika. Obligacijski zakonik prav tako določa, da mora povzročitelj škode denarno rento, ki je bila določena, plačevati vsak mesec v naprej, razen, če na sodišču pride do drugačne odločitve. Upnik, torej oškodovanec, lahko od dolžnika zahteva določeno zavarovanje, da mu bo renta zagotovo izplačana, še povzročitelj škode tega zavarovanja ne zagotovi, pa lahko oškodovanec od njega zahteva, da mu rento izplača v enkratni vsoti.

Odškodnine za poškodbe ne izplačujejo le za telesno škodo, temveč tudi za škodo, ki jo je zaradi ravnanj nekoga oškodovanec utrpel na duševni ravni, npr.:

  • če ste po določenem dogodku ostali trajno skaženi in to skaženost spremljajo psihološke travme,
  • če ste v dogodku samem doživeli močan nenaden strah za svoje zdravje in življenje (t.i. primarni strah)
  • če vas zaradi dogodka, v katerega ste bili vpleteni, spremlja stalen strah (t.i. sekundarni strah),
  • če morate zaradi nekega dogodka zdraviti in vas je strah za izid tega zdravljenja,
  • če ste zaradi nekega dogodka postali invalid in to invalidnost spremljajo duševne bolečine,
  • če so te duševne bolečine posledica dogodka, v katerem ste izgubili ljubljeno osebo (t.i. duševne bolečine zaradi izgube bližnjega)

Če ste torej trdno prepričani, da vam zaradi škode, ki ste jo utrpeli, pa naj bo ta premoženjska ali nepremoženjska, pripada odškodnina, pa ne veste, kako bi se lotili postopka pridobivanja zneska, ne oklevajte in stopite v stik z nami. Dovolite nam, da vam pomagamo.